رگبار و رعد و برق مهمان ناگهانی آسمان کشور! | هواشناسی هشدار داد: طوفانی ناپایدار در راه ایران

سازمان هواشناسی کشور در جدیدترین اطلاعیه خود نسبت به وقوع رگبار، رعد و برق و وزش باد شدید موقتی در شش استان هشدار داد. طبق پیشبینیهای دقیق هواشناسی، این پدیدههای جوی در روزهای آینده مناطقی از شمال، شمالغرب و غرب کشور را درگیر خواهند کرد و شهروندان این استانها باید تدابیر لازم را برای مقابله با شرایط جوی ناپایدار اتخاذ کنند.گزارش سازمان هواشناسی نشان میدهد که شرایط ناپایدار جوی بهویژه در ساعات بعدازظهر و اوایل شب شدت خواهد گرفت و احتمال آبگرفتگی معابر، سیلابی شدن مسیلها و اختلال در تردد جادهای در برخی مناطق وجود دارد. همچنین، هواشناسی تأکید کرده که کشاورزان، باغداران و دامداران نیز باید نکات ایمنی را رعایت کرده و از انجام فعالیتهای حساس در فضای باز خودداری کنند.بر اساس تحلیلهای ارائه شده از سوی کارشناسان هواشناسی، علت اصلی این ناپایداریها، نفوذ سامانه بارشی جدید از سمت غرب کشور است که با رطوبت بالا همراه بوده و موجب تشدید فعالیتهای همرفتی میشود. سازمان هواشناسی همچنین با صدور هشدار سطح نارنجی، به تمامی نهادهای امدادی، خدماتی و حملونقل توصیه کرده است که آمادگی کامل برای مقابله با حوادث احتمالی را داشته باشند.کارشناسان هواشناسی تأکید کردهاند که این شرایط در برخی مناطق با کاهش محسوس دما نیز همراه خواهد بود و شهروندان به ویژه در مناطق کوهستانی باید نسبت به تغییرات ناگهانی دمایی هوشیار باشند. اطلاعرسانیهای لحظهبهلحظه از سوی سامانههای رسمی هواشناسی همچنان ادامه دارد و بهتر است مردم برای برنامهریزی سفرها و فعالیتهای روزمره خود به این گزارشها توجه ویژهای داشته باشند.در روزهای اخیر، دقت پیشبینیهای هواشناسی باعث شده تا بسیاری از مردم و مسئولان محلی بتوانند از وقوع خسارات سنگین جلوگیری کنند. همین موضوع نشان میدهد که توجه به هشدارهای هواشناسی و عمل به توصیههای ایمنی میتواند نقش مهمی در حفظ جان و مال شهروندان داشته باشد.در نهایت، سازمان هواشناسی با تأکید دوباره بر جدی بودن این هشدارها، از مردم خواسته است که ضمن حفظ آرامش، اخبار و گزارشهای مرتبط با وضعیت جوی را فقط از منابع رسمی هواشناسی دنبال کنند تا در دام شایعات فضای مجازی نیفتند و تصمیمات درستی اتخاذ کنند.
سازمان هواشناسی کشور با صدور هشدار سطح زرد از فعالیت سامانه بارشی، ناپایداریهای همرفتی و موسمی، بهویژه در ساعات بعد از ظهر و اوایل شب در شمال استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، جنوب سیستان و بلوچستان، شرق و شمال هرمزگان، جنوب و جنوب غرب کرمان و شرق فارس خبر داد.
هشدار برای احتمال سیلاب و طغیان رودخانههای فصلی
هشدار سطح زرد به معنای این است که پدیدهای جوی رخ خواهد داد که ممکن است در سفرها و انجام کارهای روزمره اختلالاتی را ایجاد کند. این هشدار برای آگاهی مردم صادر میشود تا بتوانند آمادگی لازم را برای مواجهه با پدیدهای جوی داشته باشند که از حالت معمول کمی شدت بیشتری دارد. از سوی دیگر مسئولان نیز در جریان این هشدارها قرار میگیرند تا اگر لازم باشد تمهیداتی را بیندیشند.از امروز یکشنبه (۸ تیرماه) تا سهشنبه (۱۰ تیرماه) وقوع رگبار باران، رعد و برق و وزش باد شدید موقت استانهای اعلام شده را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به همین سبب سیلابی شدن مسیلها، جاری شدن روانآب، طغیان رودخانههای فصلی، صاعقه و آبگرفتگی معابر در این مناطق احتمال دارد و باید عدم توقف در حاشیه و بستر مسیلها و رودخانهها، احتیاط در فعالیتهای کوهنوردی و احتیاط در جابجایی عشایر کوچرو را در نظر گرفت.
در این شرایط جوی لغزندگی جادهها بویژه جادههای برون شهری و کاهش موقت دید افقی نیز احتمال دارد بنابراین احتیاط در سفرهای بین شهری لازم است. وزش باد شدید، احتمال سقوط سنگ و اشیاء از ارتفاعات و احتمال خسارت به سازههای سبک و صنعت کشاورزی نیز از دیگر مخاطراتی است که به سبب فعالیت این سامانه جوی مورد انتظار خواهد بود و آمادگی دستگاههای اجرایی و امدادی، پاکسازی دهانه پلها، لایروبی کانالها، آبروها و عدم توقف در اطراف درختان فرسوده و ساختمانهای نیمه کاره توصیه شده است.
بارش موسمی اغلب در ساعات بعد از ظهر و غالبا به شکل رگباری و همراه با باد شدید و طوفان رخ میدهد و احتمال سیلاب را نیز به همراه دارد. بارشهای موسمی یا مونسون از هند آغاز سپس به پاکستان و معمولا در نیمه دوم تیرماه به جنوب شرق ایران میرسد/ گاهی جریانهای جنوب شرقی سبب انتقال رطوبت و بارشهای رگباری در دامنههای زاگرس و جنوب سلسله البرز و از جمله تهران و سایر شهرها میشود که به شکل رگبار و رعد و برق در ساعات بعد از ظهر یا اوایل شب رخ میدهد و پتانسیل سیل و تخریب نیز به دارد.
پیشتر، احد وظیفه ـ رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ـ در گفتوگویی با ایسنا، ضمن پیشبینی تابستانی گرم گفته بود که بارش در پهنه کشور در طول تابستان کمتر از حد معمول خواهد بود البته در این مدت بارش موسمی یا مونسون در جنوب شرق و نیمه جنوبی سیستان و بلوچستان دور از انتظار نیست و به نظر میرسد که این بارشها بیش از نرمال باشد.
وظیفه به این نکته نیز اشاره کرده بود که با توجه به کاهش ۷۵ درصدی بارش در سال آب جاری در جنوب سیستان و بلوچستان، بارشهای مونسونی فصل تابستان پیش رو بسیار مغتنم است و فضای ذخیره کافی در سدهای جنوب استان وجود دارد و میتواند منجر به افزایش منابع آبی استان شود.
