جستجو در سایت

1404/05/02 07:40
هوش مصنوعی| فناوری هوش مصنوعی

زوج نابارور با کمک هوش مصنوعی بچه‌دار شدند

زوج نابارور با کمک هوش مصنوعی بچه‌دار شدند
زوجی که نزدیک به دو دهه برای بچه‌دار شدن تلاش کرده بودند، اکنون به مدد فناوری هوش مصنوعی و روش‌های نوآورانه پزشکی، در آستانه تجربه مادر و پدری قرار گرفته‌اند؛ خبری که تحولی بزرگ در عرصه درمان ناباروری به شمار می‌رود.

در یکی از دستاوردهای شگرف علم پزشکی، هوش مصنوعی توانسته است «اسپرم‌های پنهان» یک مرد مبتلا به ناباروری را کشف کند؛ ناباروری که پیش از این پزشکان او را غیرقابل درمان می‌دانستند. این فناوری نوین حالا مسیر تحقق رویای فرزندآوری را برای این زوج هموار ساخته است.

حدود ۱۵ درصد از مردان نابارور دچار شرایط آزواسپرمی هستند؛ وضعیتی که در آن تقریباً هیچ اسپرم زنده‌ای در نمونه منی دیده نمی‌شود. دکتر زِو ویلیامز، مدیر مرکز باروری دانشگاه کلمبیا، توضیح می‌دهد: «نمونه منی ممکن است از نظر ظاهری طبیعی باشد، اما زیر میکروسکوپ فقط سلول‌های مرده دیده می‌شود و هیچ اثری از اسپرم زنده نیست.»

تا پیش از این، راهکارهای موجود برای این مشکل محدود به استفاده از اسپرم اهدایی یا جراحی‌های پیچیده برای استخراج اسپرم از بیضه‌ها بود. اما تیم دکتر ویلیامز با الهام از فناوری‌های پیشرفته اخترشناسی، سامانه‌ای به نام STAR (ردیابی و بازیابی اسپرم) طراحی کرده‌اند. این سامانه با استفاده از الگوریتم‌هایی مشابه با آنچه در کشف سیارات دوردست به کار می‌رود، قادر است اسپرم‌های زنده را در میان سلول‌های بی‌نظم و نامشخص نمونه منی پیدا کند.

در شرایطی که جنین‌شناسان پس از دو روز بررسی، هیچ اسپرمی کشف نکرده بودند، سیستم STAR توانست در کمتر از یک ساعت ۴۴ اسپرم زنده را شناسایی کند. در مارس ۲۰۲۵، زن این زوج پس از ۱۹ سال تلاش برای فرزندآوری، با کمک این فناوری باردار شد. فرایند درمان بسیار ساده بود؛ تنها یک نمونه منی از مرد به آزمایشگاه ارسال شد و با تصویربرداری پیشرفته، بیش از ۸ میلیون تصویر از آن تهیه شد. هوش مصنوعی در میان این حجم گسترده، سه اسپرم زنده را یافت.

اکنون این زن در ماه پنجم بارداری به سر می‌برد و انتظار می‌رود نوزاد در ماه دسامبر به دنیا بیاید. سیستم STAR در حال حاضر فقط در مرکز باروری دانشگاه کلمبیا در دسترس است. ویلیامز در مصاحبه با CNN تاکید کرده که کل فرآیند یافتن، استخراج و فریز اسپرم با این سامانه، کمتر از ۳ هزار دلار هزینه دارد؛ در حالی که هزینه معمول IVF در آمریکا بین ۱۲ تا ۱۵ هزار دلار است و با احتساب داروها و آزمایش‌های جانبی، ممکن است تا ۳۰ هزار دلار هم برسد.

منبع خبر : امروزنیوز

captcha image: enter the code displayed in the image